2012. január 31., kedd

J. Fuego 777 Corojo Toro

J. Fuego 777 Corojo Toro
Megint egy remek szivar Brazíliából. A különlegessége abban rejlik, hogy a borító levél Mata Fina Corojo dohány. A corojo fajta eredetileg Kubából származik, de manapság már csak Hondurasban, az Egyesült Államokban és Brazíliában termesztik különböző változatait. Egészen 1990-ig ezt a fajtát használták a kubai szivarok borítólevelének is, de mivel kevéssé volt ellenálló a kártevőknek és bizonytalan termésátlagot hozott, áttértek a criollo dohány termesztésére. Visszakanyarodva a 777-hez. Kimondottan érdekes próbálkozás, de van hova fejlődnie. A konstrukció összességében jó, megfelelő minőségű dohányt használtak fel az elkészítéséhez, amely krémes - finom füstöt ad. Az ízvilág változó / ingadozó - és pontosan ezen kellene fejleszteni, némi egyenletességet vinni a szivarba. Összességében kávé és málna (gyümölcs aromák) keveréke, hol intenzívebben, hol kevésbé érezhetően. Érdemes kipróbálni, remek ár / érték arány. 

J. Fuego 777 Corojo Toro: 90 pont

Méretei: 151 mm / 52 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 1.610 Ft / szál & 16.100 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 27., péntek

CAO Gold Torpedo

CAO Gold Torpedo
Két éve már, hogy először kóstoltam ezt a kiváló szivart. El kell mondanom, hogy jó benyomást tett rám már akkor is, de ez a mostani sokszorosan felülmúlta. Bár a borítólevél nem volt tökéletes és egy picit nehezen gyulladt, de ettől eltekintve kiváló szivar. Szépen égett, már - már tökéletesen és a legelejétől kezdve elkápráztat. Telt krémes füst minden egyes szippantással...
Alma és vanília, kis részben gyömbér aromák teljesítik ki a szivart, remek egyensúlyban és felépítésben. A harmadik harmadban pörkölt kávéval egészül ki, a szivar kissé felerősödik - de abszolút nem vészes. A kávé aromákat megőrzi a lecsengésben is. Kitűnő szivar, sok ilyet még.

CAO Gold Torpedo: 95 pont

Méretei: 158 mm / 52 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 1.990 Ft / szál & 19.900 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 24., kedd

Bolivar Gold Medal #2011

Bolivar Gold Medal
Egy újabb kubai remekmű. Folyton ajnározom  a Bolivar márkát, de egyszerűen hibátlan szivarokat produkál, ezt a sort erősíti a Gold Medal is. Ízléses arany celofánba csomagolták szálanként külön - külön, mely elég egyedi megjelenést biztosít, nem mellesleg védi a selymesen olajos borítólevelet. Tökéletesen friss volt a szivar. Könnyen gyullad és hibátlanul ég. Lépésről - lépésre épül fel: előbb egy kis dió, majd karamell kápráztat el minket. A harmadik harmadban ezt egészíti ki a citrom frissessége - cukrászdában nem kapunk különb ízvilágot. A lecsengés ennek megfelelően hosszan tartó és kellemes. Az utóbbi idők egyik legjobb szivarja, ékes bizonyítéka annak, hogy a legjobb szivarok Kubában készülnek. 

Bolivar Gold Medal: 97 pont

Méretei: 165 mm / 42 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 3.570 Ft / szál & 35.700 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 20., péntek

Romeo y Julieta Churchill Tubo #2011

Romeo y Julieta Churchill Tubo #2011
Régóta várt kóstoláson vagyok túl ezzel a Churchill-el. Bár kedvelem az ilyen méretű szivarokat, mégis a rövidebb és testesebb füstölni valók a kedvenceim - belicosok, torpedok.  Maga a Romeo y Julieta márka újra felfedezés alatt van nálam, hiszen minden alkalommal amikor kóstolok egyet, kellemesen csalódok benne. Nagyon tetszetős a megjelenése, selymes borítólevéllel. Kicsit nehezen gyullad, de amikor átmelegszik már igazán kiváló. Tökéletesen ég és jól szelel, uralkodik a szivarban a pörkölt mogyoró és kávé aroma, melyhez selymes füst párosul. Haladó aficionadoknak.

Romeo y Julieta Churchill Tubo: 93 pont

Méretei: 178 mm / 47 rg.
Torcedorcigar.com klub ár: 5.200 Ft / szál & 52.000 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com



2012. január 17., kedd

Carlos Torano Exodus Silver Corona Grande


Carlos Torano Exodus Silver Corona Grande
Régi kedvenc. Sokáig hezitáltam, hogy melyik ízlik jobban a sorozatból. A Gold, a Silver vagy 50 years? Ez a gyönyörű corona grande győzött meg a Silver elsőbbségéről. Nos ez nem azt jelenti, hogy a többi nem kiváló szivar - hiszen az Exodus Gold Toro-t 98 pontra értékeltük már. Az Exodus Silver-t sokkal komplexebbnek, kiteljesednek találtuk. Tökéletes harmóniában egészül ki az alap kakaó íz, málna - gyümölcs aromákkal, melyet a nicaraguai borítólevél karakteres fűszeressége koronáz meg. Remekül kombinálták a costa rica-i dohányt a hondurasi édeskés és nicaraguai fűszeres dohánnyal. Kötelező darab a humidorba. 

Carlos Torano Exodus Silver Corona Grande: 90 pont

Méretei: 152 mm / 46 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 2.200 Ft / szál & 55.000 Ft / 25 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 13., péntek

CAO Mx2 Robusto

CAO Mx2 Robusto
Ismét egy különlegesség. Ennek a szivarnak az egyedisége abban áll, hogy két maduro borítólevélbe tekerik a bunch-ot. Nem is akármilyen kettőbe: az első Connecticut Broadleaf, a második pedig brazil maduro. A connecticuti adja a selymességét, a brazil pedig a finom fűszerességét. Szépen felépülő, komplex szivar. Az első harmadban csak ízelítőt kapunk a ránk váró finomságokból, majd a második harmadban robban az ízbomba. A fűszerességet édes aromák egészítik ki. Nem nagyon akartam letenni, annyira jó volt. Egyébként is nagy maduro rajongó vagyok, de ez a szivar meghaladta a várakozásaimat. Kötelező kipróbálni.

CAO Mx2 Robusto: 95 pont

Méretei:  127 mm / 52 rg.


Torcedorcigar.com klub ár: 1.850 Ft / szál & 18.500 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 10., kedd

Ashton VSG Eclipse

Ashton VSG Eclipse
A legnagyobbak alkották minden értelemben. A blend Carlos Fuente Jr. hozzáértésének bizonyítéka: a kiváló 4-5 évig érlelt dominikai dohányt, az ecuadori Oliva farmról származó borítólevéllel burkolták. Ez a borítólevél adja meg a lágy fűszerességet, mely jellemzi a szivart. A konstrukció nem tökéletes - helyenként rosszul ég és nehezebben szelel - de ez semmit nem von le az értékéből. Azt gondolhatnánk, hogy a túlnyomó részt dominikai dohányból készülő szivar, könnyed kikapcsolódás - hát nem az. Az ecuadori borítólevél határozott karaktert ad a szivarnak ízben és erősségben egyaránt. Ízében megtalálható a citrom és selymes karamell finom keveréke, mely érdekes komplexitást ad a szivarnak. Nagyon tetszett, csak haladó szivarosoknak ajánlom.

Ashton VSG Eclipse: 92 pont

Méretei: 152 mm / 52 rg.


Torcedorcigar.com klub ár: 3.460 Ft / szál & 34.600 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 7., szombat

Perdomo Fresco Torpedo Maduro

Kicsit megkéstem ezzel a bejegyzéssel, de most gyorsan pótolom ezt a hiányosságot. A Perdomo márka egyik átlagos szivarjáról írok. Átlagos, mert nem volt kimagasló, de nem volt kimondottan rossz sem - olyan átlagos. Mutatós gyűrűvel ölelt, száraz tapintású borítólevél. Nem kiszáradt csak egyszerűen ilyen. Az első szálnak amit kóstoltam, a borítólevele túlfeszített volt, aminek az lett a következménye, hogy a hőtől megdagadt dohány miatt végig hasadt és rondán égett. A második szivar kicsit nehezen gyulladt és rosszul égett, de a második harmadban utolérte önmagát, elég jó füstöt adott - telt és krémes volt. A szivar egyedi karakterrel rendelkezik, de közel sem különlegessel, a harmadik harmaddal némi kakaó élményt kapunk. 

Perdomo Fresco Torpedo Maduro: 89 pont

Méretei: 162 mm / 54 rg.

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. január 3., kedd

H. Upmann Magnum 46 #2010

H. Upmann Magnum 46
Vannak szivarok, melyeket újra kell kóstolni. Minden évben kóstolunk Trinidad, Montecristo és H. Upmann szivarokat. H. Upmann-ból rendszeresen két - három szivart próbálunk : Regalias, Sir Winston és a Magnum 46. Ez a corona gorda finom füstöt ad rögtön a gyújtás után, megfelelő ellenállással. Remek konstrukció, felfedezni benne a kubai szivarokra jellemző földes - borsos jegyeket, de ebben a szivarban jobban előtérben van az édeskés tutti-frutti. Nem tudom más szavakkal jellemezni, de nagyon érdekes élmény volt. Kimondottan finom szivar, közepesen erős.

H. Upmann Magnum 46: 91 pont

Méretei: 143 mm / 46 rg.

Magyarországi zárjegyes ár: 4.900 / szál


Torcedorcigar.com klub ár: 2.960 Ft / szál & 29.600 Ft / 10 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com