2012. március 27., kedd

Puros Indios Piramide #3

Puros Indios Piramide #3
Folytatjuk sorozatunkat, melyben a Reyes szivargyár remekeit mutatjuk be. Ma egy gyönyörű figurado-t veszünk górcső alá. Nem ok nélküli a lelkesedésem, hiszen egy igen kiváló szivarról van szó. Azt már régen megszokhattuk, hogy konstrukció szempontjából a Reyes szivarok több, mint jók - szépen ég, jól szelel és megfelelően sodort. Ennél a szivarnál viszont az íz is kiváló és még ráadásul megkapjuk a komplexitást is. Finoman felépített élvezetről beszélek, ahol az első harmadban karamell nyitás - citrussal egészül ki, melyet az utolsó harmadban pörkölt mogyoró tetéz be. Csuda finom szivarok készíthetők megfelelő szakértelemmel és kiváló dohányok keverésével. Ár / érték arányban nekem a No.1, muszáj megkóstolni - kezdőknek kötelező.

Puros Indios Piramide #3: 91 pont

Méretei: 127 mm / 50 rg.

Magyarországi zárjegyes ár: 1.290 Ft / szál

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com 

2012. március 24., szombat

Rolando Reyes - Nyugodj békében!

Rolando Reyes Sr.
A szivarvilág egyik nagy öregjét veszítette el március 19-én. Rolando Reyes 89 éves korában tért meg az örök dohányföldekre. A maga nemében rekordnak számító 80 évet töltött a dohány iparban, eleinte Kubában majd emigrálása után az Egyesült Államokban. Olyan nagy múltú szivargyárakban dolgozott, mint a José Piedra vagy H.Upmann, majd 47 évesen megalapította saját szivar manufaktúráját New Jersey-ben, a Cuba Aliados márka szivarjainak sodrására. Később áttelepült a Dominikára, majd Hondurasba - ahol a Reyes szivargyár jelenleg is működik. A méltán népszerű Puros Indios márkát is ő alapította. Egyik utolsó projektje volt egy saját dohányültetvény Hondurasban, mely kiváló minőségű dohányleveleket biztosított a Cuba Aliados Cabinet szivarok elkészítéséhez. Ezen szivarok értékesítése néhány hónapja kezdődött meg, és megígérhetem, hogy hamarosan mi is kipróbáljuk, mi széppel tetőzte be életművét Reyes bácsi.

2012. március 23., péntek

Puros Indios Viejo Churchill


Puros Indios Viejo Churchill
Hat évig érlelt dohányból, kézzel sodorják ezt a remek churchill-t. Nem találkoztam még olyan Puros Indios szivarral, amelyik hibás konstrukció lett volna - és ez döbbenetes. Még a nagy nevű COHIBA is jó pár szál kellemetlen meglepetést tud tartogatni dobozonként, de a PI nem. Remekül felépített szivarok jellemzik a márkát: jó gyújtás után, hibátlan szelelés és csaknem tökéletes égés. A hamu erős és egyenletes. Ehhez a szivarhoz felhasználták Közép- és Dél Amerika remek long leaf dohányait, ami meg is hozta az eredményét. A földes alapízt nyomokban a mezei virágok frissessége és édessége egészíti ki. Bár ízvilágban nem képes az egyenletességre, ettől eltekintve a szivar megállta a helyét - a rá kifizetett pénzt, az utolsó fillérig megérte. A túlmelegedéstől az utolsó harmad felerősödik, de még így sem üti meg a medium erősséget, kifejezetten mild szivar. Kezdőknek és a könnyed szivarozás kedvelőinek ajánlom.
Puros Indios Viejo Churchill: 89 pont
Méretei: 178 mm / 48 rg.

Magyarországi adózárjegyes ár: 1.690 Ft / szál

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. március 20., kedd

Te - Amo WSS Dominican Blend Churchill

Te - Amo WSS Dominican Churchill
Néha nem árt belecsapni a lecsóba és a megszokottól eltérő szivart kóstolni. Van egy kialakult ízlés világom, amit levetkőzök és kóstolok valami teljesen mást. Ilyenkor a magyarországi választékból szemezgetek, és most egy Te - Amo World Selection Series Dominican Blend Churchill-re esett a választásom. Szépen elkészített szivar, jó konstrukció - és semmi más. A mexikói szivarok egyébként sem tartoznak a kimondottan ízletes és erős szivarok közé, de ezt sikerült dominikai dohánnyal tovább butítani. Ez a szivar tökéletes, a leszokásra gyúró José bácsinak a mexikói Burito Kingbe, mert egyszerű, egy síkú. Viccet félretéve - nem volt olyan rossz. Ízvilágáról nem tudok beszámolni, nem tudtam felfedezni, pedig biztos volt. Kezdőknek mindenképpen ajánlom, mert remek kezdő szivar lehet. A "kubai" változat hasonló eredményt ért el. Na innen kell tovább fejlődni...

Te - Amo WSS Dominican Blend Churchill: 83 pont

Méretei: 178 mm / 54 rg.

Magyarországi adózárjegyes ár: 1.390 Ft / szál

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. március 16., péntek

Puros Indios Reserva Maxima Churchill #2003

Puros Indios Reserva Maxima Churchill #2003
Az egyik legjobb Puros Indios amit kóstoltam. Bár a megjelenése nem a legszebb, de az íze igen kellemes. Véleményem szerint ebben az árkategóriában verhetetlen, így a Magyarországon beszerezhető - és megfizethető - szivarok között nálam az első helyen áll. Remek konstrukció, hibátlan felépítés. A sodrásához long filler dohányt használnak, melyet Brazília, Dominika és Nicaragua dohányföldjeiről szereznek be. Ehhez jön hozzá az ecuadori kötő- és borítólevél. Ahogy már említettem: nem a legszebb. Ez két dologból adódik; egyrészt a gyűrű igen randa (mondjuk ez elég szubjektív), másrészt pedig a borító levele közel sem hibátlan, vastageres, sérült. Az ízvilága kevéssé fűszeres, inkább pirított fenyőmagra emlékeztet, míg az illata a fenyőerdő illatára. Még egy kis fahéj és kész a Karácsony! :) A Reserva Maxima sorozat kisebb méreteit ajánlom kezdőknek is. 

Puros Indios Reserva Maxima Churchill #2003: 90 pont

Méretei: 178 mm / 48 rg.

Magyarországi zárjegyes ár: 1.890 Ft / szál

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com 

2012. március 13., kedd

Cohiba Maduro 5 Genios #2009

Cohiba Maduro Genios
Egy újabb újrakóstoláson vagyok túl, ezúttal nagy kedvencemet a Genio-t teszteltem. Ez a darab ráadásul a 2009-es Habano Fesztivál (nem az őrbottyáni :) ) válogatásából került elő. Három évet érlelődött kilencedmagával a cédrusfa kincses ládikában, mely remekül hatott a szivar ízvilágára. Olyan unalmas frázisokkal nem terhellek benneteket, mint remekül gyulladt, könnyedén szelelt, melynek során finoman édeskés füstöt adott. Szóval az elmúlt három év letisztult ízvilággal örvendeztetett meg, minket. A diós ízek kiteljesedtek és pörkölt mogyoróval keveredtek. A mézes aromák felszívódtak és egyenletes édességet hagytak maguk után, mely a szivar füstjét és lecsengését is jellemezték. A három év következménye a borsos aromák felerősödése, melytől a szivart erősebbnek érezzük - és valószínűleg az is, bár ezt én inkább előnynek éreztem. Összességében kiváló darab, mely méltán került a Fesztivál legjobbjai közé. Frissen és érlelve is a legjobb oldalát mutatja nekünk. Inkább haladóknak. 

Cohiba Maduro 5 Genios: 98 pont
 
Méretei: 140 mm / 52 rg.

Magyarországi zárjegyes ár: 10.500 Ft / szál 


Torcedorcigar.com klub ár: 6.990 Ft / szál & 69.900 Ft / 10 szálas doboz

2012. március 9., péntek

Rosa Cuba Ortiz y Laboy

Rosa Cuba Ortiz y Laboy
Vártam, hogy megkóstolhassam a Rosa Cuba ezen újabb meglepetését, miután az Angels kóstolása kimondottan jól sikerült. Sajnos a márka ezen mérete, az összehasonlításban sokszorosan alulmarad és nem ez az egyetlen hibája. A szivar viszont csak összehasonlításban marad alul, mert hogy ár / érték arányban még mindig verhetetlen. Remek konstrukció, szépen ég - szelel, krémes füstöt ad. A Rosa Cuba ezen mérete viszont nem nyújt kirobbanó ízvilágot, egy teljesen jó - de egysíkú szivar. Továbbra is a Rosa Cuba Angelst ajánlom, mint a márka kiválóságát.

Rosa Cuba Ortiz y Laboy: 86 pont

Méretei: 165 mm / 52 rg. 

Torcedorcigar.com klub ár: 850 Ft / szál & 17.000 Ft / 20 szál


Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. március 6., kedd

2012. március 2., péntek

Cuaba Generosos #2008

Cuaba Generosos
Viszonylag fiatal márka remek perfectoja. Ne tévesszen meg minket a mindössze 16 éves múlt, ezen márka szivarjaiban testesül a kubai szivargyártás minden tudása és hagyománya. A szivar meggyújtása a a különleges forma ellenére is tökéletes, és végig szépen ég. Az általam kóstolt egyetlen példány borítólevele nem volt tökéletes és a második harmadban kicsit nehezen szelelt - ez lehúzta a pontszámot. Amire viszont nem lehet panasz: az íz. Erre a szivarra is jellemző a földes - borsos kubai jegyek, de más kubai szivarokkal ellentétben sokkal lágyabban vannak jelen. Ezt egészíti ki a méz és étcsokoládé finom keveréke. Összességében a kiváló márka kiváló szivarja, mely méltatlanul mellőzött. Van potenciál a szivarban, 95 - 97 pontot is elérhet. Ez a 2008-as példány viszont, csak 89-et kapott a fent említett okok miatt.

Cuaba Generosos #2008: 89 pont

Méretei: 132 mm / 42 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 2.116 Ft / szál & 52.900 Ft / 25 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com