2012. június 29., péntek

H. Upmann Magnum 50 #2010

H. Upmann Magnum 50
Ez a szivar a Magnum 46 mögött mindig másodhegedűs volt. Nem értem miért... A megjelenése igazán tetszetős - dupla gyűrűs kivitel, finoman olajos borítólevéllel. Itt szeretném felhívni minden szivar rajongó figyelmét a szivarok megfelelő tárolására. Az állandó páratartalom és hőmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő állagú szivarokat kóstolhassunk. A bor tárolásához tudnám leginkább hasonlítani: ahhoz, hogy a legélvezhetőbb és kiteljesedettebb legyen - egy bizonyos hőmérsékleten kell tárolni és fogyasztani. Nos a szivar halmozottan igényli az ilyesfajta törődést. A megfelelő hőmérséklet mellett, adott páratartalom fenntartásával kell őket tárolni. De visszatérve a Magnum 50-hez: A minősége is meghaladja a Magnum 46-ot. Az ízvilágát sokkal komplexebbnek találtam, mely nyilván a megfelelő dohányok felhasználásának következménye. Persze ezzel nem akarom ledegradálni a 46-ost, csak az 50-es olyan élményt nyújtott, amit a 46-os még soha. Gyújtást követően érezhető a karakteres kubai föld íze, amit málna zamata egészít ki. A dohány átmelegedésével a gyümölcs aroma eltűnik és átveszi a helyét a lágy mustár, mely a föld ízekkel keveredve fantasztikus elegyet alkot. Mindehhez hozzávesszük a telt, selymes füstöt - egy tökéletes szivart kapunk. Inkább haladóknak, akik felismerik a tökéletes részleteket.

H. Upmann Magnum 50 #2010: 94 pont / 28 pont (ízvilág, maximum 30 pont)

Méretei: 160 mm / 50 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 3.100 Ft / szál & 77.500 Ft / 25 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. június 26., kedd

Értékelések távirati stílusban #2 rész

Ma újabb három kubai szivar értékelését olvashatjátok távirati stílusban :

 
1. Bolivar No.2.  #2008 - 85 pont / 26 pont (ízvilág, max. 30 pont)
Méretei: 129 mm / 42 rg.
Megjegyzés: Csodálatos íz - de a kinézet...




2. Hoyo de Monterrey Epicure No.2. #2009 - 78 pont / 24 pont
Hoyo de Monterrey Epicure No.2.
Méretei: 124 mm / 50 rg.
Megjegyzés: Rondán éget és még rosszabbul szelelt. Ami a furcsa volt, hogy az első harmadban tökéletesen szelelt és utána kezdett rohamosan romlani. Nem fordítva kellett volna lennie?





3. Romeo y Julieta Coronitas en cedros Edicion Meukow #2009 - 80 pont / 23 pont
Méretei: 129 mm / 42 rg.
Megjegyzés: Ez egy érdekes kísérlet volt. Az igazán kiváló Coronitas-t elrontottam cognac-al. Tipikus példája annak, hogy két remekmű kombinálásából is lehet sz@rt csinálni. A módszer rendkívül egyszerű volt: a borítólevelet Meukow cognac-al "itattam", majd pausz papírba tekertem és érleltem. Három hónap elteltével kóstoltam az elsőt. A tapasztalat lehangoló: a keresztezés lerombolta mindkettő karakterét, egyediségét. Rontotta a szivar égési és szelelési tulajdonságait. Véleményem szerint a keresztezés módszerével volt probléma - túlságosan direkt volt. A következő kísérletnél egy párásítót töltök meg cognac-al (vagy kubai Santiago rummal), és a szivarok mellé helyezve (egy külön humidorban) várom, hogy a kipárolgás során a szivarok magukba zárják a cognac (rum) aromáit.

Ha valakinek van hasonlóan elvetemült ötlete szivarok sufnituningolására - szívesen kipróbálom és megírom a tapasztalatokat.

2012. június 22., péntek

Hoyo de Monterrey Epicure No.2. #2011

Hoyo de Monterrey Epicure No.2.
Megint csak egy régi kedvenc, bár a blogon még nem olvashattatok értékelést róla, azért nálunk elég sok fogy ebből a habano-ból. A Partagas Serie D No.4-hez hasonlóan a kubai robusto szivarok nagykövete. A szivar - gyújtást követően - hibátlan konstrukcióról tesz tanúbizonyságot. Az ízvilág összetett, kiegyensúlyozott és remekül felépített. Határozott, de lágy föld aromákkal indul, melynek helyét cédrus különböző változatai veszik át. Nagyon érdekes, kimondottan kellemes utazásra invitál minket. Annyira tipikusan kubai...
Ahogy előző cikkünkben említettük bevezetjük a másodlagos pontozást, mely csak és kizárólag az ízvilágra vonatkozik (maxium 30 pont).

Hoyo de Monterrey Epicure No.2.: 94 pont / 28 pont

Méretei: 124 mm / 50 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 3.680 Ft / szál & 92.000 Ft / 25 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com

2012. június 19., kedd

Értékelések távirati stílusban #1 rész

Rengeteg olyan alkalom van, hogy rágyújtok, de nincs időm - vagy lehetőségem - jegyzeteket készíteni. Csak egyszerűen lepontozom a szivart és megjegyzéseket már nem fűzök hozzá, olyat főleg nem amiből hetekkel később értékelést tudnék írni. Jelenleg (2008-tól a mai napig) 416 szivar tesztje van ily-módon  "jegelve", rengeteg olyan évjárat amivel már nem biztos, hogy fogok találkozni. Ebből kifolyólag pár hetente egy listát adok közre - csak úgy: távirati stílusban. Ez a mai napi lesz az első, melyben kubai remekműveket értékelek. Az összpontszám mellett láthattok még egy pontszámot, mely maximum 30 lehet. Az ízvilágot 0-10 pont között értékelem harmadonként, így jön össze a harminc pont. Valószínűleg ezt az "újítást" be fogom vezetni a normál értékeléseknél is. Na de lássuk a listát:

1. Cohiba Siglo VI. #2008 - 92 pont / 27 pont (ízvilág, max. 30)
Méretei: 150 mm / 52 rg.
Megjegyzés: Három szivart kóstoltam ebből a évjáratból. Az egyiknél a borítólevél kimondottan eres és igénytelen volt.

2. San Cristobal El Principe #2008 - 80 pont / 23 pont
Méretei: 110 mm / 42 rg.
Megjegyzés: Hasonló probléma, mint a Siglo VI-nál.

3. Partagas DeLuxe #2008 - 72 pont / 22 pont
Méretei: 140 mm / 40 rg.
Megjegyzés: Jó ár / érték arányú szivar.

4. Romeo y Julieta Short Churchill #2008 - 62 pont / 19 pont
Méretei: 124 mm / 50 rg.
Megjegyzés: A nagy márka selejtes terméke - egy dobozból. Nehezen szívható, rettenetes égés.

5. Trinidad Reyes #2009 - 98 pont / 29 pont
Méretei: 110 mm / 40 rg.
Megjegyzés: A 2009-es év top szivarja. Sok doboz fogyott belőle. Róla még olvashattok párszor.

2012. június 15., péntek

Playboy Belicoso

Playboy Belicoso
Ez is egy olyan szivar, amit nem akartam megkóstolni. Kimondottan sznob szivarnak tartottam és tartom még mindig. Viszont ha levesszük a gyűrűt, és csak a szivarra koncentrálunk, igazán kellemes meglepetés érhet minket. A konstrukciója a legjobbak közé sorolható: olyan tökéletes a hamu, a sodrás és a szellőzés amivel ritkán találkozunk. A szivarról érdemes tudni, hogy Dominikán készül, de felhasználnak hozzá többféle dél - amerikai dohányt is - amik érdekes karaktert kölcsönöznek a szivarnak. Gyújtás után a jellegzetes dominikai könnyedséggel (és egysíkúsággal) találkozunk, melyet a szivar átmelegedése után némi mogyoró és kávé egészít ki - egészen lágyan. Mondanám, hogy második szivarnak (levezetésnek) tökéletes, de ez tegnap már az ötödik szivarom volt, tehát a levezetés levezetésének levezetése, de még így is jó volt. Ma reggel kicsit utána olvastam, hogy honnan a szakértelkem ami ilyen jóvá teszi a szivart - mert hogy Hugh Hefner a szivarokhoz ennyire biztosan nem ért (inkább a pipához): ezek a Playboyok a Don Diego márka masterblender-ének a keze munkáját dicsérik. Így azért már sokkal egyszerűbb a történet, pedig erről a szivarról szívesen képzelné az ember, hogy playboy nyuszik a combjukon sodorják. Nyammmm..... és igen: kezdőknek is ajánlom és a könnyed kikapcsolódás kedvelőinek. :)
[2012. június 16.] Még egy szálat sikerült elszívnom ebből a szivarból és még jobban tetszett. Ezután sorra tesztelünk néhány Don Diego szivart is.

Playboy Belicoso: 92 pont

Méretei: 155 mm / 52 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: 2.490 Ft / szál & 24.900 Ft / 10 szálas doboz

Egy kis késés...

Tudom, hogy itt lenne az ideje a következő cikknek, de tegnap délután - este csaptunk egy hatalmas szivarozást és nem volt időm megírni azt. Ígérem Nektek, hogy ma este pótolni fogom.

2012. június 12., kedd

A. Turrent Triple Play Maduro Toro

A. Turrent Triple Play Maduro
Mekkora hülye voltam! Hosszas rábeszélés kellett, hogy megkóstoljam ezt a szivart. Óriási hiba volt ennyi időt elpazarolni. Fantasztikus szivar, amely minden madoru kedvelő számára kötelező darab. Már ismerjük a dupla maduro örömeit (CAO Mx2 sorozat), de ez... ez tripla maduro - filler, binder, warapper. Alejandro Turrent - a Flor de Copan master blenderjeivel karöltve - alkotta meg ezt a szivart, Hondurasban. A szivarhoz felhasználtak connecticuti, nicaraguai, hondurasi dohányt, a borítólevél pedig san andrési Morrón. Mesésen kombinálták a különböző tájak dohányait: első harmadban citrusos aromák örvendeztetnek meg, melyet a második harmadtól marcipán és igen intenzív étcsokoládé vált fel. A lecsengés ennek megfelelő. 

A. Turrent Triple Play Maduro Toro: 91 pont

Méretei: 152 mm / 54 rg.

2012. június 8., péntek

Cuba Aliados Churchill

Cuba Aliados Churchill
Totális meglepetés volt - de hát Reyes bácsitól már megszokhattunk. Amikor szívtam az jutott eszembe, hogy mennyi csodát adott nekünk a kubai forradalom. Ha nincs, akkor a Reyes család, Torano család, Garcia család és a többi kiváló szakember - mind Kubában marad. Bizonyára ott is finomságokat készítettek volna, de így megmutathatták, hogy a nem kubai dohánylevelek kombinálásával micsoda fantasztikus szivarok sodorhatók. Ez a churchill is többféle dohánylevélből sodorták: hondurasi, ecuadori és dominikai is megtalálható benne. A konstrukció hibátlan, átlagban jócskán meghaladja a kubai szivarok többségét. Tökéletes égés, remek szelelés - ellenállás. Ez a szivar nem kimondottan erős, de ettől függetlenül karakteres ízvilága van. Keverednek benne a vadvirág és a fás aromák, nyomokban a szilva és a karamell. Izgalmas felfedezés volt, garantáltan fogunk még kóstolni belőle. Kezdőknek nagyon ajánlott. Az egyik legjobb ár / érték arányú szivar az elmúlt hónapokból. 

Cuba Aliados Churchill: 89 pont

Méretei: 178 mm / 48 rg.

Magyarországi zárjegyes ár: 1.650 Ft / szál

2012. június 4., hétfő

Cohiba Maduro 5 Genios #2011

Cohiba Maduro 5 Genios
Kedvenc Cohibám. Nem egyszerűen finom, hanem páratlanul tökéletes. A megjelenése elkápráztató - selymesen olajos borítás, ízléses címkével. Az illata csábító, és nem ok nélkül. A borítólevelét ugyanis öt évig érlelik, mely ezáltal magában hordozza a rum és dió karakterességét. A második harmadban felerősödnek az édes ízek és elkápráztat bennünket a vadvirág méz. Étcsokoládés aromák tűnnek fel a lecsengésben, ellensúlyozva az első két harmad édességét. (A kétharmadról eszembe jutott egy vicc, melyet az értékelés végén olvashattok.) Az elejétől a végéig selymes - telt füst. Tökéletes konstrukció, erős hamu, kiváló szelelési tulajdonságok, egyenletes égés.  Az egyik legjobb habano, ami mát évek óta remekül teljesít. Tapasztalt aficionadoknak, jeles alkalmakra.

Cohiba Maduro 5 Genios #2011: 97 pont

Méretei: 140 mm / 52 rg.
Torcedorcigar.com klub ár: 6.990 Ft / szál & 69.900 Ft / 10 szálas doboz

...A kétharmadról jut eszembe...
A buliban egy srác odamegy a legjobb csajhoz és azt mondja neki:
- Szia Szépségem! A barátommal arra gondoltunk, hogy eljöhetnél velünk szobára... Csapnánk egy kis privát bulit!
A lány udvariasan:
- Köszi! Ezt most inkább kihagyom!
Mire a srác:
- Nincs választásod! A két harmad az két harmad!! :)

A mi kis unortodox királyságunkban már csak 1/6-od, de mi magyarok még így is szop.#&.k! :) :)

2012. június 1., péntek

Cohiba Siglo IV # 2011

Cohiba Siglo IV
Ez egy tetszetős corona gorda volt, apró hibával a borítólevelén. Ettől függetlenül kifogástalanul égett, a bajok nem itt kezdődtek - hanem sokkal korábban, a tárolásnál. Megint... Túlpárásításhoz itt egy hibás konstrukció is társult, bár viszonylag jól szelelt, a konstrukció szivacsosnak tűnt. Mindezek ellenére az ízvilág kimondottan tetszett: cserzett bőr és kávé, erős borsos lecsengéssel. Nekem a Cohiba Maduro 5 jobban tetszik a borítólevél egyedisége miatt. A szivar közepesen erős és kezdőknek semmiképpen sem ajánlom. Egyrészt a szivaros karrierünket soha ne kezdjük Cohiba-val. Másrészt pedig elég erős kezdés. Inkább tapasztalt aficionadoknak...

Cohiba Siglo IV #2011: 87 pont

Méretei: 143 mm / 46 rg.
 
Torcedorcigar.com klub ár: 4.360 Ft / szál & 109.000 Ft / 25 szálas doboz

Milyen szivart teszteljünk? info [kukac] torcedorcigar.com