2014. március 28., péntek

Cohiba szivarreklám

Ezt a remek kis videót találtam a Cohiba márkáról.


2014. március 27., csütörtök

H. Upmann No.2. #2013

Az Upmann, általam méltatlanul elhanyagolt márka. Pedig sok kiváló szivarozás alanya volt már, például a Regalias méretből több doboz is fogyott nálunk. Ma egy testesebb Upmann-t veszünk
H. Upmann No.2.
górcső alá. A No.2. méreteiben megegyezik a másik nagy kedvencünk a Montecristo No.2 méretével - vajon lehet összefüggés?? Egyik kedves ismerősöm mondaná: "persze: mindkettő szivar" ! Ettől azért nyilván többről van szó. Ez egy klasszikus torpedo forma a kubai szivargyártásban. Selymes borítólevél - látszik, hogy jól tartották! A gyújtás könnyen és gyorsan megy, hibátlanul ég. Az első szippantásoktól kezdve krémes füstöt ad, de az ízbombára azért várni kell. Fokozatosan épül fel a gyümölcsös tutti - frutti, amit karamell egészít ki. Összességében egy kiváló szivar, de lehetne kiegyensúlyozottabb.

H. Upmann No.2. #2013 : 91 pont / 26 pont

Méretei: 156 mm / 52 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: info@torcedorcigar.com

 

2014. március 18., kedd

Habanos Daily 2013 / 2-5. - XV. Habano Festival 2013

Ahogy már korábban megígértük...

A soron következő Habanos Daily lapszámok:
2013. február 28-án megjelent Második szám;
2013. március 01-én megjelent Harmadik szám;
2013. március 02-án megjelent Negyedik szám;
2013. március 03-án megjelent Ötödik szám.



2014. március 15., szombat

Szenzonnyitó szivarozás

Itt a jó idő, ami remek alkalom arra, hogy leteszteljünk néhány szivart. Annyira belelendültünk, hogy három kiváló kubai esett tegnap este. A "szerény" lista:
1. Ramon Allones Specially Selected #2013
2. Partagas Serie D No. 4. #2013
3. Punch Punch #2013

Köszönjük Péternek a közreműködést. A szivarok részletes értékelése hamarosan érkezik.
Ramon Allones Specially Selected

2014. március 14., péntek

Habanos Daily 2013 / 1. - XV. Habano Festival 2013

A 2013-ban, tizenötödik alkalommal megrendezett Habano Festival-on nem csak szivarújdonságokat mutattak be, hanem első alkalommal napi szinten tudósítottak a fesztivál eseményeiről a Habanos Daily-ben. Ennek a digitális változatát tesszük most közzé, kezdve a fesztivál első napján megjelent példánnyal. Sajnos a tavalyi remek indítás után, az idei fesztivál alatt már nem jelentették meg.

A 2013. február 27-én megjelent Első szám, letölthető innen.

2014. március 12., szerda

Trinidad Robusto T #2012

Ahogy már korábban megírtuk, a Habanos megszüntetett két méretet a Trinidad márkán belül. Az egyik a Robusto Extra (156 mm / 56 rg), a másik pedig a Robusto T (124 mm / 50 rg.) volt. Ma az utóbbi szivarról olvashattok egy rövid bejegyzést. A Robusto T-t viszonylag rövid életutat követően vették ki a sorozatból, hiszen 2009-ben mutatták csak be és 2012-ben már döntöttek is a
Trinidad Robusto T
megszüntetéséről. Mivel hivatalos magyarázatot nem adtak, ezért csak találgatni tudjuk az okokat. Jómagam egyetlen dolgot szoktam felróni a két "távozónak": csúnyán el lettek árazva, még a márkán belül is, a méret osztályukon belül pedig végkép. Összehasonlításképpen, a hasonló méretű kubai szivarok 10-13%-al olcsóbbak a Trinidad-tól és mivel nem egy ismert márkáról van szó, gondolom szerény eladási számokat produkált. Nagy kár értük...
A szivar gyönyörű, selymes borítólevéllel. A gyújtás egyszerűen ment, viszont kissé túl nagy volt az ellenállás - nehézkesen szelelt, ennek ellenére hibátlan égést produkált. A Trinidad szivarok titka, nem a konstrukcióban rejlik, hanem az ízben. Az pedig Barátaim egészen fantasztikus volt. Egzotikus gyümölcsök kavalkádja, amiből kiemelkedik a vanília és banán aromák összessége, mely a második harmadban érte el a csúcspontját. A lecsengése finom "vaníliás" volt. Ez a szivar nagyon fog hiányozni.

Trinidad Robusto T #2012: 92 pont / 29 pont

Méretei:  124 mm / 50 rg.

Torcedorcigar.com klub ár: info@torcedorcigar.com

2014. március 9., vasárnap

Trinidad Vigía - A szerelemgyerek

Tisztelt Uraim óriási skandalum a Habanos háza-táján. Minden előzetes figyelmeztetés nélkül
Trinidad Vigía
megszüntették a Trinidad márka két kiválóságát a Robusto Extra-t és a viszonylag rövid életű Robusto T-t. Valószínűleg csak engem háborít fel ennyire a dolog - hiszen köztudottan a márka, azon belül is  a Robusto Extra - nagy rajongója vagyok. Hogy ne legyen olyan fájdalmas az elválás, megkapjuk a két méret szerelemgyerekét : a Vigía-t. Az új jövevény méretei számomra ideálisnak tűnnek. A hossza megegyezik a Reyes-sel, de a gyűrű mérete attól jóval nagyobb, 54-es. Jelenleg a Vigía az egyetlen szivar a Habanos katalógusában ezekkel a paraméterekkel.
Az elkövetkező bejegyzésekben majd olvashatjátok egy 2009-es Robusto Extra és egy 2012-es Robusto T tesztjét, emléket állítva a két nagyszerű szivarnak.

2014. március 6., csütörtök

A Cigar Journal 2013-as TOP 25 listája

A tavalyi nagy siker után, idén is közzétesszük a legkiválóbb szivar magazin év végi top 25-ös listáját. A 2012-es listához képest, sokkal változatosabb az összetétel - nincs olyan erős nicaraguai dominancia. Sokkal nagyobb szerephez jutottak a dominikai dohányok, illetve három kubai remekművet is találunk az első tízben.


A teljes 25-ös lista letölthető a Cigar Journal oldaláról, pdf formátumban.

2014. március 4., kedd

XVI. Habanos Festival 2014 / Havana, Kuba

Tom Jones
   Február 28-án egy gálavacsorával záródott a XVI. Habano Fesztivál. A 68 országból összegyűlt 1500 vendég méltóképpen hangsúlyozza a kubai szivar és a Fesztivál nemzetközi elismertségét. Az egyik illusztris vendég maga Tom Jones énekes volt, aki számos klasszikus dalával szórakoztatta a nagyérdeműt. Az előadás után elmondta, hogy bár már a hatvanas évek óta a kubai szivarok rajongója, életében először jár Kubában.
     Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó esemény, a H. Upmann Reserva Cosecha 2010 (156 mm hosszú, 52-es gyűrűvel) bemutatója volt. Vuelta Abajo dohányföldjein, 2010-ben begyűjtött dohányleveleket három évig érlelték, hogy megfeleljen a Reserva kategória magas elvárásainak. A szivart az H. Upmann gyárban sodorják a legtapasztaltabb torcedorok teljes egészében kézzel,  csak long - filler dohányból (Totalmente a Mano, Tripa Larga). Az H. Upmann márka első


Reserva szivarjából 5.000 doboznyi készült, ami az évente megjelenő Edicion Limitada szivarok mennyiségének tizede.
    A gálavacsora másik kiemelt eseménye a tradicionális humidor aukció volt. Idén több, mint egy millió dollárt sikerült gyűjteni, mely teljes egészében a kubai közegészségügy fejlesztésére fordítanak. Olyan mesterművek kerültek kalapács alá, melyeket Zaida del Rio kubai festőművész képei díszítenek, a humidorokban lévő kiváló szivarok már csak a ráadás. 
  Átadásra kerültek a Habanos 2013-as díjai is, amit Habanosommelier kategóriában Miguel Antonio Méndez nyert, Spanyolország képviseletében (Ki hitte volna?).